Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Раніше було модно йти в фотоательє і замовляти власні фотопортрети. Не обов’язково для документів. Я пам’ятаю, як ми сім’єю ходили в такі ательє і нас фотографували на величезний дерев’яний фотоапарат, схожий на шпаківню.

Тоді про конкуренцію майже нічого не знали. Але тоді люди між собою рекламували того чи іншого фотографа. Чим фотограф із ательє №1 був кращий за фотографа із ательє №3? Звісно, техніка зйомки, композиція, декор, фон, світло було присутнє у всіх. Але фотографії одного фотографа подобались людям більше ніж іншого, причому тих кращих фотографів більше хвалили люди які були на їх знімках.

Існує легенда, що у давнину у Парижі, абсолютно бездарний фотограф якимось чином переманив до свого ательє більше клієнтів, ніж професіонал, який працював у салоні навпроти. Раніше серед тих фотографів все було навпаки… доки із бездарним фотографом не стався один випадок…

Одного дня, бездарний фотограф у своїй червоній кімнаті робив відбитки із негативів для одного заможного клієнта. Освітлював негатив за негативом. Але один із цих негативів він розмістив некоректно. Фото получилось, але для повної впевненості він розмістив негатив правильно і зробив ще одну фотографію. І ось, коли клієнт прийшов за своїми портретами, сталось незвичне. Фотограф забув відібрати некоректний фото-відбиток! Тож клієнт, переглядаючи свої фото, натрапив на некоректний фото-відбиток, який йшов одразу після коректного. «— О! Це ж те що треба! Це найкраще моє фото із всієї серії! Мені дуже подобається! Я в захваті!», промовив клієнт розглядаючи некоректну фотокартку.

Некоректного у цій фотокартці було лише те, що вона зображала людину дзеркально обернено! Відомо, що людина найчастіше бачить себе саму через дзеркало. Зображення самих себе, яке ми бачимо у дзеркалі для нас найбільш звичніше і приємніше. Ось чому клієнт бездарного фотографа був в захваті від тої некоректної фотографії, хоч перед нею він бачив те саме фото але з орієнтацією відносно фотоапарата. Він просто впізнав себе, він побачив те саме зображення себе, яке й роками бачив у дзеркалі. Це було найприємніше зображення. А оскільки обличчя людини не є симетричним, коректне, з огляду фотокамери, зображення самого себе здається нам чужим. Бездарний француз фотограф зрозумів в чому справа і завжди обертав негативи, коли хотів, щоб клієнту точно сподобався портрет. Ось такий маркетинг у того фотографа.

Звісно, такий трюк не є універсальним, а тим більше не може бути панацеєю від «яєць», що заважають фотографу :) Застосовувати його потрібно в окремих випадках. І тут потрібно проявляти обережність :)

І ось, знаючи цей феномен, здається стаєш розуміти, чому так багато дівчат полюбляють фотографувати себе напівоголених, крізь дзеркало :) Практичний аспект цього способу фотографування ми відкидаємо. Але справді, ці фото такі милі тим хто їх зробив! Не вірите, поекспериментуйте! :)

Ось фото Марини Орлової, всесвітньо відомої відеоблогерши, зроблене нею самою, через дзеркало :)
Марина Орлова фотографує себе крізь дзеркало