Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Новий рік починається із народження нових ідей. Проте, ідея, яку я сьогодні тут опублікую не така вже і нова для мене і для світу. Раніше щось таке було в Росії. А на заході таке процвітає роками.

Ідея полягає у появі такого собі інтелектуального розмовного радіо, слухати яке було б не тільки цікаво але й корисно.

Погляньте, чи то, послухайте поточні розмовні радіо (FM чи онлайн). Інформація, яку вони продукують здебільшого розважального характеру із вкрапленням брудної політики, жахливих новин і тупих приколів. Музика теж не наділена особливим інтелектом :) Я вже мовчу про ведучих ефіру, рівень свідомості яких на тому ж самому рівні, що і піпл-який-хаває. Мозок від такого лише деградує. Звісно мова не йде про якісь конкретні станції, а про загальну тенденцію. Безперечно, в радіоефірі присутні і хороші станції, де все на вищому рівні.

Яким воно має бути?

Отже, як я бачу це радіо. Перш за все, це станція, яка подає інформацію в жанрі «цікавої науки». Без перевантаження складними термінами і словесними утвореннями. Станція здебільшого розмовна. Поряд із новинами присутні інтерв’ю із цікавими вченими, науковцями, дослідниками, філософами, письменниками-фантастами, артистами-футурологами, астрономами. Також у сітку мовлення мали б увійти т.зв. ток-шоу із інтерактивом для слухачів, брейн-ринги, вікторини. Не зайвим мали б бути пізнавальні програми для дітей. Програми для тренування пам’яті, прокачки мислитильних скілів і т.д. Ну і звичайно ж музика. Музики не багато, але вона мала б бути насиченою інтелектуально. Звісно не без класики.

Для кого?

Цікаве питання. Але аудиторія радіо дуже широка. Від школярів молодших класів то пенсіонерів. Цікава наука, інтелект-новини тощо цікаві всім людям! Звісно їх дуже мало серед загальної маси населення. Але вони є. Деякі передачі могли б задавати як обов’язкові до прослуховування школярами удома (домашнє прослуховування). Багато дорослих людей залюбки скачували б подкасти улюблених програм і слухали їх у плеєрі/автомобілі по дорозі на роботу/на відпочинку.

Що для цього потрібно?

Як не банально — потрібні гроші. Далі формування редакції. Вже редколегія формує програми. Формування штату журналістів і ведучих.

За рахунок чого житиме і розвиватиметься?

Це найскладніше питання. Проте воно теж має багато опцій: гранти, пожертви слухачів, меценатів, спонсорів, контекстна реклама (не та реклама що є у інтернеті, а релевантна до формату радіо реклама)

Ну ось власне і все :) Хто підтримує цю ідею або має якісь доповнюючі ідеї, міркування — пишіть коментарі, будемо обговорювати!