Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

13 серпня по всьому світу святкують міжнародний день шульги. А оскільки я шульга, це для мене особливий день :) Приємно знати, що для таких як ти навіть день придумали.

Ned Flanders and Leftorium

За неперевіреною статистикою по всьому світк к-ть шульг складає 15%. А Радянському союзі було менше, адже із цим явищем активно боролись і в школах учителі робили все можливо, щоб перевчити дитину писати правою рукою. Мені ж пощастило, адже пішов в школу в період початку «перестройки» та й вчителька була досить лояльною тому вона дозволила мені обирати, якою рукою писати. Цікаво, що до кінця 3-ї чверті я вправлявся письму обидвома руками. Тоді вчителька і батьки наполягли остаточно вибрати руку якою я маю писати. Це мабуть було моїм першим свідомим вибором. Саме так — писати лівою рукою було моїм вибором. Я однаково добре писав і правою і лівою але вибір впав все ж на ліву руку. Я знаю, що більшість шульг свідомо не обирають, це вимушений вибір, оскільки інакше не можуть, вибір який стається природнім шляхом.

Я одразу став відчувати себе трішки особливим. Перші 3 класи у школі ми писали чорнильними ручками. Виникала проблема затирання написаного рядка рукою, яка веде ручку. Але через деякий час я повністю адаптувався — частина долоні, яка торкається паперу і затирає текст, стала паралельно ходу рядка тексту і на 3 см вище від нього. В результаті чорнило встигало висохнути до моменту, коли я переходив на новий рядок.

Також із часом я почав дізнаватися нові цікаві факти про шульг. Це не могло не тішити мене. Виявляється більшість шульг є більш творчими людьми. Хоча я б поставив цей факт під сумнів, або ж просто не наділяв йому занадто багато уваги. Я дуже рідко зустрічав класних художників чи дизайнерів шульг. Серед музикантів теж.

Коли знайомишся з новими людьми, приємно дізнаватися, що хтось так само як і ти — шульга: «— О! Ти пишеш лівою рукою! Класно! Я теж шульга! :) — О, супер!» Але зазвичай цим все і закінчується. Якщо я продовжую спілкування (співпрацю) з людиною, цей факт немає жодного значення, все швидко забувається.

Також мені приємно дізнаватися про ліворукісь деяких відомих особистостей. Наприклад Магатма Ганді — шульга

Магатма Ганді - шульга

Інколи я відчуваю дискомфорт при використанні деяких предметів. Для праворуких вони чомусь зручні! :( Мені не зручно писати у нотатник, якщо я його тримаю у руках а не на столі. А ще, через ліворукість у їдальнях мені доводиться сідати на лівий край столу, якщо за ним сидять лише праворукі і бажано, щоб зліва від мене не було нікого оскільки є велика імовірність взаємозаважання :)

Раніше у мене був сенсорний комунікатор на базі ОС Windows Mobile 6.x. Особливістю цього девайсу було те, що управляти ним потрібно було стілусом (в ті часи про пальцеорієнтовні інтерфейси ніхто не чув). Звісно, стілус я брав у ліву руку. Із з цим виникав певний дискомфорт при скроллінгу. Ви будете сміятись, але ця проблема була дуже значною для мене! Я навіть шукав якесь її рішення. Думав, що можливо шляхом якихось модифікацій (патчів) реєстру ОС, можна переставити скролбар у лівий бік. Та ні! На одному форумі натрапив на коментар, штубу — чого це Майкрософт не додумалась до цієї можливості!? Адже сам Біл Гейтс — шульга, невже йому не потрібно!???? :)

Взагалі, по відношенню до комп’ютерної техніки я не відчуваю ніякого особливого дискомфорту через свою ліворукість. Навпаки, дещо таки грає мені «на руку». Мишка у мене розташована стандартно — праворуч. А от графічний планшет — ліворуч – Ñ– це виявляється дуже зручно! Я знаю як інколи незручно людям, які використовують планшет Ñ– ставлять його праворуч – доводиться постійно кудись рухати мишку чи планшет. А так – у мене в одній руці перо а в іншій мишка. Зручно! Також зручно їсти із ножем та виделкою. Знаю, що багато праворуких людей відчувають дискомфорт при використанні разом виделки Ñ– ножа.

Мій робочий стіл

Підсумовуючи цей пост, хочу сказати, що бути шульгою це класно! Незважаючи на певні незручності, в загальному все дуже добре. Тому, звертаюсь до молодих батьків чи майбутніх батьків — не намагайтесь перевчати дітей на праву руку, якщо виявляється що дитинка схильна до ліворукості. Все буде ок!

Зі всятом!!!