Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Stop piracy

Нещодавно помітив цікаву тенденцію — все більше і більше людей з різних причин переходять на ліцензійне програмне забезпечення. Зустрічались мені різні люди, які наводили абсолютно різні причини цього дивного явища.

Підприємці, скажімо, пояснювали перехід на ліцензійне ПЗ своїм прагненням розвивати свою компанію в рамках світових Ñ– європейських стандартів, зрештою просто на-просто почати цивілізоване ведення справ, а з краденим софтом цього не зробиш, ця чорна пляма завжди переслідуватиме фірму, допоки не буде проведено легалізацію. Далі вже йде фактор масштабності компаній — чим вона більша, тим краще все-таки обирати легальний шлях використання, бо тут може бути під загрозою репутація, інвестиційна привабливість…

Фрілансери хоч і не легалізовують весь софт, але принаймні частково це роблять. Пояснюють придбання ліцензії усвідомленням того, що варєз це неправильно і починають розуміти виробників, які зазнають значних втрат через піратство. Мабуть це пов’язано з тим, що фрілансери частково потрапляють в подібну ситуацію, коли їхню роботу крадуть, крякають, шарять по всіх можливих варєзних точках. Ще однією причиною є фінансова спроможність придбання легального софту. Хоча дуже дорогі програми, такі як Photoshop чи Microsoft Office, придбаваються не так часто тому залишаються на «кораблі під чорним прапором Веселого Роджера».

Решта користувачів просто втомилася від постійного пошуку кряків, кейгенів, серіалів. Втомилися і від постійних проблем пов’язаних з використанням варєзу. Вони міркують, що краще один раз заплатити за чистий якісний продукт, і не перейматися проблемами. І хоч із софтом проблеми з’являються частенько, власники, які придбали його легально мають право на повну (часткову чи обмежену) технічну підтримку з боку виробника чи вендора. Останні до речі тримають величезні штати технічних спеціалістів, завданням яких є надання кваліфікованої технічної допомоги користувачам.

Несертифіковані «зборщікі компів» все частіше запитують у клієнтів, яку операційну систему вони хочуть мати на новому комп’ютері. Пропонується вибір між платними Windows чи безкоштовним Linux (Ubuntu, Mint). Але не буду гріха таїти – пропонується також інсталл крякнутої ОС. І хоч це Ñ– не приємна ситуація, раніше було ще гірше — власник новенького комп’ютера без своєї згоди Ñ– відома по замовчуванню отримував десктоп зі встановленою неліцензійною ОС, офісним пакетом. На додачу недосвідчений користувач-чайник отримував ще з десяток «пропатченого» софта, несвідомо звикаючи до цього явища, як до абсолютно нормального.

Приємно що тенденція розвивається. Ліцензія стає модною! Мені спадає на думку аналогія «модності» здорового способу життя проти куріння і вживання наркотиків. А якщо ще згадати невпинний ріст користувачів комп’ютерів виробництва компанії Apple, в комплект поставки яких входить операційна система абсолютно легально, то картина з піратством стає не такою і страшною.

На моєму комп’ютері наразі присутні дві легальні програми — Windows 7 і ABBYY PDF Transformer, але я не збираюсь на цьому зупиняться.
А що ліцензійного використовуєте ви?