Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Згадав, що зовсім не писав про свою подорож до Чорногорії. Це було влітку 2008. Після весілля, ми з Оксанкою зібрали валізи і на наступний день чкурнули в цю чудову країну. А оскільки вже весна, час планувати літні відпустки, тому розповідь, сподіваюсь, допоможе вам у виборі країни.

Подорож замовляли у львівській тур-фірмі «Міст-Тур». Хочу віддати належне цій агенції за швидке оформлення документів, приємне обслуговування та хороший настрій. Отже, для тих, хто обиратиме між автобусною мадрівкою та авіа-перельотом, моя порада — автобус. Дорога до Чорногорії простягається через Румунію та Сербію. Проїжджаючи через Сербію ви отримаєте багацько естетичного задоволення, спостерігаючи за несамовитим потоком краєвидів, які змінюючи один одного, не дадуть втомитися вашому оку. В нічний час автобус проїжджає через Бєлград, столицю Сербії. Не знаю, яким він є у день, але вночі це місто склало на мене неабияке враження. Яскраво освітлені чисті вулички, з нічними трамвайчиками, з гармонійною архітектурою, освітлену нічними ліхтарями, з широкими проспектами, старовинними бруківками і сучасною ілюмінацією.

Отже вперед!

Балканські гори дуууужеее скелясті.
Подорож до Чорногорії 2008

Місцями їхати серед цих скель буває дуже небезпечно. Дорога дуже хвиляста (серпантиниста)


Надзвичайні краєвиди не полишають вас всю подорож


Частенько трапляються високогірні залізні дороги. Ось він, в центрі кадру малесенький залізничний міст (тип «віадук»)

А ось і острів Святого Стефана (Sveti Stefan). До-речі, особливістю всіх будівель в цих краях є помаранчева черепиця на дахах.

Їдемо далі, піднімаючись вверх. До Будви (власне подорож в це місто) ще досить багато.

Та ж сама картинка без моїх каракуль :)

А ось Ñ– наш пункт призначення – місто Будва. Місто було засноване близько 2500 років тому. Спочатку це був невеличкий клаптик із забудовою, який зараз зветься «Старим Містом» (Stari Grad). Зараз же, Будва — центр муніципального округу до якого входять такі туристичні міста як Бечічі, Петровац, Светі Стефан Ñ– Рафаіловічі. Населення Будви станом на 2003 рік — 10 900 чол.

На цьому першу частину завершую. В другій частині прогуляємося по вуличкам Будви, зазернемо краєм ока на пляжі, дізнаємось трішки будванських і чорногірських «особливостей».