Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Багато людей, які починають займатися маркетингом, особливо новими його відгалуженнями і формами, часто сильно помиляються у своїх діяннях. А все тому, що не знають з чого все почалося, що було в «істоках». І взагалі, — за що така честь маркетингу побутувати на цій планеті?

Повернімося до історії. І хоч це не дуже вдячна справа, копатися в історії, але я спробую переказати, що відбулося. Отже, відомо, що в період індустріалізації Ñ– розвитку промислового виробництва, США почала стрімко йти вгору по темпах виробництва. Фабрики Ñ– мануфактури штампували однотипні товари широкого вжитку, насичуючи тим самим спраглий ринок. Поступово насичення ринку досягло такого рівня, що почалась криза перевиробництва. Проте власники тих фабрик особливо цим не переймались, адже у Ñ—Ñ… головах була закладена настанова «виробляй, виробляй Ñ– ще раз виробляй». Але якось вони почали чесати потилиці Ñ– думати «курва, що ми з цим непотребом будемо робити, кому продавати?». І десь пізніше фабриканти почали задумуватись над потребами людей. Звичне – орієнтація на виробництво Ñ– ринок, переросло у орієнтацію на споживача Ñ– його потреби. Таким чином виробники почали переосмислювати свої настанови. «Орієнтація на споживача» від концепції переросла у філософію. Виробники, орієнтуючись на нову парадигму, набирались досвіду. Досвід трансформувався в знання.

Тепер же, ми маємо все готове, подане на тарілочці у вигляді різноманітних книжечок і семінарів. Знання доступне на відстані у 2 кліка. Проте, тільки небагатьом вдається конвертувати це знання і правильно його використовувати.

Наступного разу: чому маркетинг не наука і чому Артємій Лєбєдєв вважає, що «маркетинга не существует»