Vitality notes

Персональний блоґ Віталія Вітюка

Технологія QR-кодів дуже цікава і ємнісна. Ці прості у використанні коди чудова знахідка для компаній, а конкретніше для їх маркетингових активностей. З допомогою QR кодів абсолютно не динамічні рекламні майданчики здатні наповнитись новим змістом. Спонукати до інтерактиву або до комунікації з потенційними споживачами. Не буду зосереджуватись на різноманітних варіантах використання цієї технології. Зупинюсь на цікавому анти-приклад.

Одеса, на жаль не рясніє зображеннями цих кодів, але деякі прогресивні компанії роблять спроби щось таки утнути з цими чудо-кодами. І такі активності завжди вирізняють їх з поміж інших.

Але на жаль, практично всі, хто використовував цю технологію, так Ñ– не зрозуміли основної концепції правильного застосування. Ось наприклад вітрина супер-модного магазину гаджетів Ñ– техніки «е-тон». QR код розміщений дещо нижче ніж середня висота комфортного положення телефону для фотографування, хоча розмір достатньо великий для якісного дешифрування. Ð’ самому коді зашифрована електронна візитівка – контактний телефон, електронна адреса, адреса веб-сайту. Все! Абсолютно нецікаво з огляду на надавану інформацію :(
Магазин е-тон (Одеса)

Рухаємось далі…

Нещодавно, одеський партнерський магазин студії Артємія Лєабєдєва «На грани приличия» розмістив білборд, де перша його половина зайнята QR-кодом (мушу відмітити цікавий підхід з імплементацією читабельного тексту у код, про яку я писав раніше), а інша стилізованим слоганом. Але й тут абсолютна нудьга! Ð’ коді зашифрований сайт магазину. Та сама адреса продубльована звичайним текстом нижче коду. Знову розчарування, а хотілося…

— Критикуєш? Пропонуй!
— Окей!

Отже, зрозумілих прикладів правильного використання цієї технології достатньо. Чого вартий величезний промо-сайт компанії AT&T присвячений цьому явищу.

В маркетингових активностях QR-коди можна використовувати для:

  • передавання купонів на знижку;
  • різноманітних розіграшів, вікторини;
  • надавання додаткової інформації на адаптованих для мобільних телефонів веб-сторінках;
  • здійснення платежів (покупок) (потрібне додаткове ПЗ);
  • надавання різного цікавого контенту;
  • взаємодії з соціальними мережами;

Отже, наводжу приклад того, як би це на мою думку було б цікавішим. Білл-борд той самий але код інший.

Між іншим, в кого є смартфон із встановленим QR-рідером, спробуйте розшифрувати цей код.

В коді зашифрований URL який веде на сторінку яку було спеціально адаптовану для перегляду на мобільнику.
А на самій сторінці цікава інформація, яка залучає користувача до якогось інтерактиву, спонукає до дії, залучає до гри! Такий підхід значно цікавіший як зі сторони користувача так і компанії. Ми отримуємо додатковий потік зацікавлених потенційних клієнтів, статистику переглядів мобільної сторінки, а відповідно показник ефективності.

Це лише простенький приклад того, як можна застосовувати технологію QR. Є безліч варіантів, потрібен лише творчий підхід до цієї справи. А ще ми маємо пам’ятати, що застосування нової технології заради самого Ñ—Ñ— застосування не приводить до результатів. Технологія має бути каталізатором на шляху до поставлених цілей, а не само-ціллю. Важливо зрозуміти сутність технології як явища. Не завадить вивчити наявний досвід Ñ– лише тоді братися за творчість.

Поза тим, я вірю, що з часом загальна освіченість… чи то усвідомленість наших компаній зросте Ñ– ми бачитимемо в результаті масу цікавих кейсів.
РозQRивайте та в собі таланти!